top of page

Tips til den uerfarne distansryttern

Når du ankommer stevneplassen og før du laster av hesten tar du med deg hestens pass til sekretariatet. Her blir det sjekket at vaksinene er i orden, vaksine bestemmelsene finner du her : https://www.nhest.no/vaksinasjonsbestemmelser.480626.no.html

Hvis ikke vaksinene er i orden får du heller ikke lov til å starte stevnet, så sjekk i dag at hesten din er innenfor vaksinereglene!

Er alt i orden med vaksiner så leverer du fra deg passet i sekretariatet og får en nummervest i bytte. Denne skal du alltid ha på deg når du viser hesten hos dommer/veterinær og når du rir. Når stevnet er ferdig og premieutdelingen over så leverer du tilbake nummer vesten i sekretariatet og får passet til hesten tilbake




Tips #2

Når du skal delta på Clear Round klasser så må du vise hesten i veterinær grinden med hodelag på. Mens når du kommer opp i FriFarts klasser så kan du vise i grime. Har du hingst må du også ha på hingstemerker.

Når du kommer til stevneplassen og har vist pass og fått nummervest er det på tide å ta hesten av hengeren. Den skal nå vises i vetgate (for dommer på clear round ritt) , det er absolutt å anbefale å gå litt med hesten før du skal vise den for å varme den opp, og gå av stivheter fra å ha stått på hengeren. Husk å ta av beinbelegg og dekken før vetgate(dommer).

Når dere er klare så er det bort i vetgate, er det ledig der så sier du nummeret på vesten din og klar for vetskjekk. Er det “kø” der så vent I køen, er det mange der fra de som starer klassen etter deg så vil du bli plukket frem før dem. Og husk å puste med magen, dette går kjempe fint

Dommer vil da ta puls på hesten din, denne får ikke overstige 64 slag/min, så skal du løpe med den (i trav) til en kjegle og tilbake. Husk å vende hesten mot høyre med deg på utsiden, dommeren skal se på hesten ikke deg. Og så trave tilbake på en rett linje mot dommer.

Denne mønstrings biten er kjekt å øve på hjemme, du har ikke lov til å bruke pisk eller jage hesten i gang, så tren på det så det blir en vane.

Her har vi linket til en youtube video som også ligger på rytter.no under distanse, som viser mønstring, i videoen blir det vist med grime, men i clear round er det altså pålagt med hodelag!

Etter godkjent i vetgaten går du ut til siden så det blir plass til neste hest og der vil det stå en person med fettstift som skriver nummeret du har på vesten din på rompa til hesten. Dette er en en sikkerhet som er enkel å se på avstand om hest stikker av eller rytter faller av i løypa

Etter godkjent vetsjekk så er det greit å få salt opp hesten , og gjøre den klar til start. Om du har med deg noen som kan gå med den mens du gjør andre ting så er det kjekt, viktig å varme opp hesten!!

Legger ved et par bilder fra 2 forskjellige vetgater




Tips #3



Ca 30 minutter før start i klassen, vil det være et ryttermøte, dette er som regel i nærheten av sekretariatet.

Riktig tidspunkt for ryttermøtet vil være skrevet i ryttermeldingen, som du finner i stevneinvitasjonen under dokumenter eller på equipe der startlistene ligger.

Og pass på at det er rytterens ansvar å skaffe seg informasjonen som er gitt på ryttermøtet, så rekker du det ikke så er det å prate med noen som har vært på møtet.

Du kan ha med deg hesten på ryttermøtet, men har du med deg en hjelper så er det fint for hesten om denne går litt med hesten mens du er på ryttermøte.


Under rytter møtet vil du bli forklart løypa og vist hva slags skilt og merker dere skal følge underveis.

Også hvor start og mål er.

Ofte får man utdelt kart, eller det ligger kart ute sammen med stevneinvitasjonen under dokumenter , eller på equipe.

Men man trenger ikke kart for å ri et distanseritt, og det vil ofte være ganske forvirrende.

Så følg heller godt med på hvordan arrangøren har skiltet løypa og hvilken løypemerker som er i bruk, så holder det i massevis.


Det vil også bli oppgitt maksimum og minimums tider for klassen du rir.

F.eks :


LD 9.9km Maksimumstid (6km/t) 1 time 39 minutter

Minimums tid (15 km/t) 39 minutter


LD 20 km Maksimums tid (8 km/t) 2 timer 30 minutter

Minimums tid (15 km/t) 1 time 20 minutter




I tillegg til løypa konkuransen går i, så vil det også bli forklart hvor grooming punktene er, dvs der medhjelperne dine kan møte dere underveis i løypa.

Når ryttermøtet er over så er det på tide å komme seg opp på hesteryggen og gjøre seg klar til start.=)



Tips #4

Groomer

Det er det vi kaller de som hjelper rytterne i løpet av stevnedagen. En tøff jobb, tidvis mer slitsom enn ryttern sin vil jeg si av erfaring Som groom er jobben din å hjelpe med å holde hest, sale på hest,kjøle hest, ha alt klart på stevneplassen, noen ganger mønstre hest for ryttern, være psykolog, bære litervis med vann, kjøre bil som om du har stjålet den for å rekke mellom groom punktene i løypa,OG rekke inn til mål før ryttern, kartleser og matvert.

Høres kansje kaotisk ut, men er veldig gøy. Og det er alltid trivelig å stå ute på grooming punktene sammen med alle de andre slitne groomene å skravle, før man kaster seg i bilen å kjører om kapp frem til neste grooming punkt.

Ute på grooming punktene så har groomene med seg vann til hestene, både for å drikke og for å helle over hesten for å kjøle de ned. Vannet som blir brukt til å kjøle ned hestene med, er gjerne i mer praktiske beholdere som rytteren kan ta i fart og helle over hesten og kaste fra seg, som f.eks sånn store tøymykningsflasker med stor tut. De har også med seg drikke og noe å spise(energibar, energi drikke el) til rytteren om det skulle være behov for det. Og de har som regel med seg ekstra utstyr i bilen tilfelle noe har blitt ødelagt, som f.eks stigbøyle reimer e.l.

Punktene over her gjelder jo i alle klasser, men kansje spesielt da i frifarts klassene, men i 20 km klassen legger vi inn et grooming punkt sånn at dere kan få prøve på det på Flatnercupen Hvis du ønsker å ri høyere klasser , så er det absolutt å kunne anbefale å melde seg som groom for en av våre mange flinke ryttere på høyere nivå, man lærer utrolig mye av å være med som groom!



Tips #5

Snart klar for start!!

Hesten er salet på og ferdig oppvarmt og vi er klare for å starte rittet. Men hva får du egentlig lov til å bruke av utstyr på distanserittet ?

Først og fremst, så må du ha på deg nummervesten du fikk utlevert i sekretariatet. Har du hentet vest for flere enn bare til deg selv så må du dobbel sjekke at dere bruker riktig vest!

Du må ha en godkjent sikkerhets hjelm, med hakebånd i funksjon.

Fottøy med hæl lavere enn 12 mm kan kun brukes sammen med sikkerhetsstigbøyler. Sikkerhetsstigbøyler skal ha bur eller strikk.

Rideantrekket skal være passende for konkurransen.

Pisk og sporer er forbudt! Du har heller ikke lov til å bruke noe annet objekt som pisk! (kvist, grein osv)

Sal og hodelag er i prinsippet fritt valg men må oppfylle følgende krav :

-Det skal brukes en egnet sal med stigbøyler, og det skal benyttes hodelag, med eller uten bitt, som gir rytteren god kontroll over hesten. -Gags og hackamore er tillatt.

-Hjelpetøyler er forbudt, med unntak av løpende martingal.

-Tøyler må være festet til bittet eller direkte i hodelaget.

-Delte tøyler er ikke tillatt!

Hestens ører bør ikke tildekkes. Ørepropper eller lignende er ikke tillatt. Blinkers og maske er tillatt, forutsatt at hesten har fri sikt fremover.

Hesten kan ris med eller uten sko, Boots og såler er tillatt.

Alt utstyr som kan hindre hestens naturlige bevegelser eller utgjøre fare for sikkerheten, er forbudt.

Rytteren skal bruke godkjent sikkerhetsvest ut det kalenderåret de fyller 16 år!

Legger ved et par bilder av Kareem og Mette som viser litt forskjellig utstyr på hest og rytter som er godkjent for start



Tips #6

Start!

Det er felles start i distanse, dvs at når klokka er f.eks 12.00 så er det start for alle i klasse 1, og så start kl 12.30 for alle i klasse 2.

Med mange hester til start kan felles starten være litt kaotisk. Noen hester blir veldig gira av at mange setter av gårde i høyt tempo, andre tar det helt med ro. Har du en hest som blir veldig stresset/opp gira, så er det lov å gå litt unna og la starten gå før man følger etter. Selv om start tiden starter f.eks 12.00, så har du lov til å vente inntill 15 minutter på å gå over startstreken. Men hver obs på at start tiden din startet kl 12.00 , IKKE 12.15.

Og husk å ha det gøy underveis



Tips #7

Da har starten gått og dere er i gang med distanserittet. Noen ting å huske på underveis :

*Løypemerkene du skal følge er alltid på høyre side. Får du merker på både høyre og venstre side så betyr det som regel at man skal tilbake samme vei på et tidspunkt

*Prøv å holde et jevnt tempo igjennom hele rittet. Finn et fint travtempo som du og hesten klarer å holde over lengre tid.

*Når du har ridd 10 km vil det være et skilt som forteller deg akkurat det. Når du rir på maks og min tid slik som i clear round er dette et fint tidspunkt å sjekke klokka. Har du ridd for fort i forhold til når du får lov til å være i mål og trenger å bremse opp litt? Eller har det gått for sakte og du trenger å sette opp tempoet?

*Når det er lengre ritt så vil det være grooming punkter underveis, hvor du møter groomene dine som har med vann til hesten, og andre ting dere skulle trenger underveis.

*Når du nærmer deg mål så er det påtide å sjekke klokka igjen, er du i rute i forhold til når du får passere målgang? Når det er 1 km igjen til mål vil det komme et nytt skilt som forteller deg akkurat det, og etter dette er det ikke lov til å stoppe hesten eller snu den, du må fortsette fremover i bevegelse. Dette er fordi man ikke skal kunne spreng ri rundene for så å stoppe opp, og vente til tiden har gått så man har kommer i mål til rett tid. Blir man tatt i å jukse med dette vil man bli eliminert!

*Skulle det skje noe i løypene som at du eller noen andre blir kastet av, eller skader seg på noe vis, så er du pliktig til å hjelpe. Lagre gjerne tlf nummer til stevneleder, og ring å si i fra om det er løse hester i løypa eller det har skjedd en ulykke.

*Skulle du ri deg bort utenfor løypa er det også kjekt å ha lagret tlf nr til stevneleder eller kanskje aller helst løypeansvarlig.

*Rir du fortere enn andre i løypa og skal ri forbi, så rop så de foran hører deg at du skal forbi og ri forbi på venstre side. Samme da om det kommer noen som vil forbi deg, så legg deg inn til høyre så de får komme forbi,

*Finn deg en gruppe ryttere som holder samme tempo som deg

Da er det bare å kose seg under rittet, LYKKE TIL



Tips #8

Målgang og vetsjekk!

Når du kommer over mål vil du bli tatt tiden på av tidtakerne som sitter ved mål linjen. Husk å få med deg en lapp av disse med tiden du kom i mål, denne skal du levere når du skal inn til veterinær/dommer.

Fra klokkeslettet på denne lappen du fikk ved målgang , har du 30 minutter på å vise hesten for dommer! Viser du hesten etter dette blir dere eliminert..!

Er det kø i dommer/vet sjekken og du nærmer deg de 30 minuttene du har ,så sier du fra ved vetgate at du er klar for vetsjekk , da tar de tiden din.

Men før du går til dommer for siste kontrollen :

*Få av hesten utstyret, og la hesten drikke vann!

*Ikke la hesten spise så mye før du har vært i dommer grinden.

*Prøv å få hesten til å tisse, dette hjelper med å senke pulsen.

*Kjøl ned hesten med vann, husk å skrape vannet av hesten igjen. Vannet som blir liggende på hesten holder på varmen og effekten blir dårligere enn om du skraper vannet av

*Sjekk puls, hvis du ikke får til dette selv så spør om noen kan hjelpe deg. Nå på Flatner rittene kommer vi til å være flere som hjelper med dette før dommersjekken!

*Er pulsen 64 eller under så er det å gå inn til sjekk , ikke la hesten stivne før den går inn til sjekken så hold den i gang om det er vente tid!

*Er det kaldt ute så legg på et dekken, ikke la hesten fryse!

*Selv om du har 30 minutter på deg før du må ha vært inne til sjekk, så er det lurt å gå inn så fort hesten er lav nok i puls, så ikke hesten stivner. Så kan du og hesten spise og slappe av med viten om at sløyfa er i boks

bottom of page